Cirkelbidrag

Vad är din passion? Lär dig nytt tillsammans med andra i en studiecirkel! Vi kan lära oss vad som helst, när som helst och med vem som helst! När du ordnar cirkeln med oss kan du få statsbidrag. SFV ersätter cirkelns köp upp till 100 euro.

Vad är en studiecirkel?

Studiecirkeln är en unik och universell metod för lärande i grupp. En studiecirkel kan vara allt från en grupp som pysslar, renoverar eller motionerar. Samtalet och samvaron är det viktigaste i en studiecirkel. En studiecirkel kan även ordnas på distans som en e-cirkel.

Vad är kriterierna för en cirkel?

  • Cirkeln startas av en privatperson eller en förening. Cirkeln kan starta när som helst och pågå högst ett år räknat från startdatum.
  • Anmäl studiecirkeln till SFV då den startat, gärna efter er första träff. Anmälan görs elektroniskt genom att fylla i ett formulär på anmälningssidan eller i samband med redovisning av en tidigare cirkel.
  • En cirkel har minst 5 deltagare. Deltagarna ska vara minst 15 år och ledaren över 18 år.
  • En cirkel är minst 10 men högst 20 studiecirkeltimmar (en studiecirkeltimme = 45 minuter). Cirkeln redovisas senast en månad efter att den avslutats eller senast efter 20 cirkeltimmar. Om cirkeln fortsätter måste den anmälas på nytt.
  • Cirkelmedlemmarna skall träffas minst 3 gånger per cirkel. En grupp kan redovisa max 4 cirklar per år.

Ytterligare upplysningar ger Malin Ström, malin.strom@sfv.fi, 050 526 2295.

Söker du information om hur redovisningen går till? Läs här:

Anvisningar för cirkelledaren

Prata böcker i en bokcirkel – #läsmedvännerna

Är du en bokslukare och vill prata om böcker i en grupp? Vilka böcker gruppen läser, hur den träffas och när den träffas avgör gruppen själv. Samtalet och samvaron är det viktigaste. En bokcirkel kan även vara digital och ordnas på distans. Vill du läsa nya finlandssvenska böcker kan vi erbjuda diskussionsfrågor för en handfull aktuella och utvalda böcker av finlandssvenska författare.

Mer om läs med vännerna

Anmäl cirkeln här

Cirkelanmälan

Läs om andra som läser

Vad är tanken bakom Läs med vännerna?

SFV:s studiecentral uppmuntrar läsande människor att starta bokcirklar på svenska i Finland. Man kan starta en bokcirkel och välja bok själv – eller välja att följa konceptet Läs med vännerna, där bokrabatt på nio böcker och bokcirkelmaterial till dessa ingår.
Läs mera »
03.11.2022 kl. 10:01

Nytt bokcirkelkoncept: Läs med vännerna

Läs med vännerna - bokplock och cirkelprat, ger din bokcirkel diskussionsmaterial för utvalda nya, finlandssvenska böcker. Anmäl din cirkel till SFV:s studiecentral och få genast tillgång till materialet.
Läs mera »
06.06.2022 kl. 10:44

Bokprat blev livslång vänskap

De har läst böcker tillsammans i över 40 år. Skrattat, gråtit och förundrats. I dag har bokcirkeln Pratbubblan bara fyra medlemmar kvar, och tre av dem har redan fyllt 80 – men några planer på att sluta finns inte.
Läs mera »
21.10.2020 kl. 09:32

Det här vill vi med bokcirkeln – och här kommer våra boktips!

I tolv veckor har vi genom kampanjen "En bokälskare har alltid sällskap" velat uppmuntra till läsning, bildning och gemenskap. – Vi vill att fler ska upptäcka gemenskapen i en bokcirkel och inse hur mycket böcker kan ge, säger SFV:s kanslichef Johan Aura.
Läs mera »
07.10.2020 kl. 15:22

I bokcirkeln tränas din empatiska förmåga

Tänk att en berättelse på ett papper kan göra dig till en bättre människa. Läsning förbättrar empatin och förmågan att sätta sig in i andras livsöden. – Alla utom psykopater har en empatisk förmåga, säger psykolog Sture Enberg, som tycker att boken är en fantastisk uppfinning.
Läs mera »
30.09.2020 kl. 13:16

Läsning är styrketräning för hjärnan, säger läsambassadören Amanda Audas-Kass

Läsning är precis som träning – det behövs många pass innan man är i toppform. Om det känns jobbigt kan du börja med en kvart om dagen. Redan det stärker din vardagskompetens och ger dig ett större ordförråd.
Läs mera »
22.09.2020 kl. 14:44

För Axel Åhman gäller målmedvetet arbete - "Kreativitet är överdrivet romantiserat"

För Axel Åhman är läsandet och fiktionen ett sätt att söka kickar. Han får också idéer av andras verk, men när det gäller den egna kreativa produktionen finns inga genvägar, endast målmedvetet arbete.
Läs mera »
16.09.2020 kl. 10:27

Bokcirkeln ger glädje och stärker minnet – Carita Skog leder bokcirklar på äldreboende

Carita Skog har läst för alla, från småbarn till minnessjuka äldre. I 30 år har hon hållit bokcirklar, och hon pratar om böcker med en påtaglig glädje. Hennes röst liksom studsar. – Jag är inte blyg. Det kan man inte vara om man håller bokcirklar, säger hon.
Läs mera »
09.09.2020 kl. 09:54

Boken – en plattform för byapatrioten

Berättelser om tant Agda med förkläde och knut i nacken, smällkalla vintrar med hembränt i bastun och byskolans stränga lärare. Intresset och kärleken för den egna hembygden är aldrig så stark som med en byhistorik i handen.
Läs mera »
02.09.2020 kl. 10:23

Bokcirkeln korsar hav och gränser

Havet skiljer dem åt, men inget stoppar intresset för boken och berättelsen. På varsin sida av Kvarken läste två bokcirklar samma bok, med målet att sammanstråla i en digital bokcirkel.
Läs mera »
26.08.2020 kl. 09:32