72049.jpg

Jonas Ellerström ny medlem i juryn för Arvid Mörne-tävlingen

07.02.2020 kl. 12:51
Den svenske poeten Jonas Ellerström har utsetts till ny medlem i juryn för SFV:s skrivtävling för under 30-åringar, Arvid Mörne-tävlingen. Ellerström, bosatt i Stockholm, driver ett eget förlag och är även verksam som översättare och författare. – Jag ser fram emot uppdraget med glädje och entusiasm, säger Ellerström. 

Bild: Elisabeth Mansén

Jonas Ellerström bekantade sig med den finlandssvenska litteraturen redan under studietiden. I flera års tid skrev han årsöversikter över den finlandssvenska poesin för Finsk Tidskrift, och idag är han skribent för bland annat Svenska Dagbladet. Artiklarna berör ofta den finlandssvenska litteraturen. 

– Med åren har jag försökt bredda och fördjupa min kunskap om den finlandssvenska litteraturen och därmed har jag också fått en mer nyanserad bild av den litterära traditionen i Svenskfinland. Med tanke på arbetet i Arvid Mörne-juryn är det viktigt att kunna sätta in skribenterna i ett sammanhang, se vilka författare de eventuellt tar rygg på eller som de vill avvika ifrån, säger Ellerström.    

Ellerström lyfter fram tävlingars betydelse som plantskola och språngbräde in i litteraturen, och till ett författarskap. 

– Det är ett bra sätt att vaska fram litterära talanger. Och vi ska komma i håg att det inte alltid är den som vinner som fortsätter den litterära banan, säger Ellerström.

SFV:s ordförande Wivan Nygård-Fagerudd är mycket nöjd över invalet av Ellerström.

– Jonas Ellerström kompletterar vår kompetenta jury på bästa sätt. Som författare och förläggare har han särskilt öppnat dörrar till lyriken. Han är en lyhörd läsare med utsikt över hela det svenska litterära ekosystem som vår finlandssvenska litteratur är en viktig del av, säger Nygård-Fagerudd.

Tävlingstiden för årets Arvid Mörne-tävling gick ut 15.1.2020, och juryns arbete pågår som bäst. Tävlingen gäller dikter. Den 11 maj offentliggörs och premieras vinnarna i Helsingfors. 
 
De övriga jurymedlemmarna är litteraturvetaren Mia Österlund (ordf.) och författaren och litteraturvetaren Tatjana Brandt.


PRESSMEDDELANDE, 7.2.2020 i Helsingfors