75852.jpg

Upplev delad kunskap kring kakelugnen

08.12.2020 kl. 09:27
I ett hus på Ålön i Pargas finns en 100 år gammal nedmonterad kakelugn, packad i numrerade papplådor. Under byggnadsvårdsföreningen Curatios veckolånga kurs muras kakelugnen, som tidigare stått i en byggnad vid Åbolands sjukhus, upp igen. 

Text och foto: Karin Lindroos

I arbetsrummet i föreningsmedlemmen Hanna Hermanssons hus, kommer den milt gröna ugnen att sprida värme lämpligt till jul. Huset, eller gården, som stått tom i 68 år har restaurerats varsamt.

Att mura upp en gammal kakelugn kräver specialkunskap som många är ivriga att ta del av. På kursen deltar bland andra murarstuderande Heli Kuusela från Kuopio, och Henri Qvick som studerar lerbyggnad vid Raseko i Reso. De vill båda ta chansen att följa med den unika processen på plats och få ta del av tips och råd av kursläraren och muraren Timo Nylander
 


– Många håller gärna kunskapen för sig själva, men jag vill dela den vidare, säger Nylander, murare i tredje generationen, som även fört yrket vidare till sin son. Som pensionär fortsätter han att mura några kakelugnar och bakugnar per år, men fokuserar främst på att dela sin gedigna kunskap och erfarenhet vidare till lärlingar och kontakter som skickar bilder och frågor via telefon. 

Föreningen Curatio är verksam i Åboland, och erbjuder medlemmar och intresserade kurser och byggnadsvårdskunskap. Reservdelsbanken i Pargas är öppen flera dagar i veckan. Murningskursen är hittills den mest avancerade i kursutbudet, men man erbjuder också kurser inom bland annat fönsterrenovering och hur man tar reda på ett gammalt hus historia. Via mail eller telefon kan man få rådgivning av verksamhetsledaren Heidi Salviander-Wahe om hur man ska göra med exempelvis spännpappen eller trägolvet i sitt gamla hus. 

– Det rivs så mycket i onödan, man sparar en massa tid och pengar genom att ta reda på före man river, säger ordförande Jonatan Reuter. 

Läs mer om Curatio och aktuella kurser på curatio.fi.


Curatios murningskurs arrangerades med stöd av och i samarbete med SFV:s studiecentral. Min bildning är SFV:s kampanj för att synliggöra bredden på fri bildning i Svenskfinland.