76035.jpg

Vänstugan i Kristinestad erbjuder kurser för alla

22.12.2020 kl. 08:34
På Vänstugan Primula i Kristinestad dukas stora bitar nöt-, gris-, och viltkött upp på borden, tillsammans med späck, konjaksmarinerade korinter, ingefära och nejlika. Det är dags att göra julkorv!

Text och foto: Karin Lindroos

Psykosociala föreningen Primulas verksamhetsledare Torolf Back håller öppet i vänstugan varje vardag. Här kan man äta förmånlig lunch, delta i varierande program, åka med på resor eller prova på något nytt på en av alla kurser som ofta arrangeras i samarbete med andra organisationer.

– Här kan man ta en paus från vardagen och träffa andra. Genom vårt program vill vi förebygga mental ohälsa. Alla är välkomna, med eller utan diagnos, berättar Back. 

Ikväll är ett gäng matlagningsintresserade män på plats för korvkursen som arrangeras i samarbete med Finlands svenska Marthaförbund. På årsbasis har Primula kring 4 000 besök, varav 70 procent är män, jämfört med andra vänstugor där kvinnor ofta är i majoritet.

Under ledning av Marthaförbundets ekologirådgivare och korvproffs Anita Storm är det dags att börja stoppa korv. 

– Jag brukar säga att jag utbildar köpare av artesankorvar. Alla stoppar inte korv hemma efter en kurs, men när man en gång testat på förstår man att uppskatta en riktigt bra hantverkskorv, säger Storm.

Anita berättar om olika korvtekniker, verktyg, hygien och kött. Vi lär oss bland annat att en korv ska innehålla 20–30 procent späck, annars är risken stor att den blir torr.  

Grundkursen i korvstoppning är över, och febril aktivitet bryter ut. Inom en kvart är köttkvarnen igång och snart blandas korvsmet med julens kryddor. Naturtarmen sköljs under kranen, fylls med korvsmet och Storm visar hur man snurrar den fyllda tarmen för att få till jämna korvar. 

– Jag brygger egen öl, så det kändes som en naturlig fortsättning att göra egen korv, berättar deltagaren Fredrik Segervall.

Ekologirådgivaren och korvproffset Anita Storm från Marthaförbundet ger en grundkurs i korvstoppning.

Efter två timmar är alla fyra olika sorters julkorvar stoppade, stekta och upplagda på fat. Alla testar samma korv samtidigt, tillsammans med rotmos och surkål. Alla korvar fick goda betyg, och flera av deltagarna kan tänka sig att testa på korvstoppning hemma, kanske till nästa jul.

Läs mer om Vänstugan Primulas verksamhet på vanstuganprimula.fi.


Psykosociala föreningen Primulas kurs arrangerades med stöd av och i samarbete med SFV:s studiecentral. Min bildning är SFV:s kampanj för att synliggöra bredden på fri bildning i Svenskfinland.