77459.jpg

I teaterskolan växer kreativiteten och självförtroendet 

29.04.2021 kl. 09:07
Esbobygdens ungdomsförbund, EBUF, är bland annat känt för Finns sommarteater, som under åren lockat med många barn i teaterns värld. Intresset att delta i sommarteatern har varit så stort, att förbundet sedan några år tillbaka ordnar en populär teaterskola.

Foto: EBUF/Henrik Jansson

Teaterskolans grupper för lågstadie- och högstadiebarn träffas i skolor och föreningshus. Under sommarlovet ordnas ett läger med teatertema. 

– Teaterskolan handlar om så mycket mer än att stå på scenen, berättar scenkonstpedagogen Petra Norrgård, en av EBUFs teaterledare. 

I teaterskolan läggs stor vikt på gruppsammanhållning. I grupperna blandas elever från olika skolor, och många hittar nya vänner. Eleverna får fritt använda sin kreativitet och hitta ett eget konstnärligt uttryck. De lär sig bland annat att berätta och uttrycka känslor på olika sätt. 

– Som vuxen tycker jag det är fint att se eleverna stärka sitt självförtroende och bli säkrare. Teateruttrycket är ett verktyg för att få uttrycka sig överlag. Genom teatern kan man beröra ämnen som man inte vill ta upp med nån annan. Teatergrupperna är trygga platser där man duger som man är. 

Under pandemin har verksamheten anpassats enligt rådande rekommendationer. Ibland har man träffats som vanligt, ibland utomhus, och över Google Meet. Pjäserna kommer att spelas utomhus, filmas in eller framföras som radioteater. 

Dagens grupp är ett gäng femmor och sexor som jobbar med pjäsen Hundarna på fri fot. Timmen inleds med uppvärmning, och alla berättar genom charader vad det gjort under sportlovet. Därefter är det dags att repetera och träna på tempoändring, öva på att uttrycka känslor i repliker och att inte glömma artikuleringen. 

Hur är det att vara med i en teatergrupp?

– Man lär sig att kasta sig in i olika situationer utan att planera på förväg, säger Alexandra

Greta berättar att man lär sig samarbeta med varandra och att vara bekväm med att stå på scenen med allas ögon på en. 

– Jag har lärt mig att säga repliker högt och tydligt. Om det är högläsning i skolan så brukar jag tänka på det, berättar My

Läs mer om EBUFs teaterskola HÄr


Teaterverksamheten arrangeras med stöd av och i samarbete med SFV:s studiecentral. Min bildning är SFV:s kampanj för att synliggöra bredden på fri bildning i Svenskfinland.